Nu stiu cati dintre voi constientizeaza importanta prezentului si cum trebuie trait el ca sa ne bucuram de tot ceea ce ni se intampla. Ajungem sa ne facem atatea planuri, intr-o lume atat de complexa, si ne organizam viata ca sa ne fie mai usor poate pentru ziua de maine. De ce sa traim prezentul evadand din el, fugind de el? De ce sa ne concentram si sa ne consumam pentru ziua de maine azi cand, de fapt, trebuie sa ne bucuram de ziua de azi, azi, acum. Fiind atenti la prezent automat mintea noastra va fi mult mai linistita si nu se va mai consuma pe proiectii, amagiri, iluzii. Am stat de vorba cu buna mea prietena Cerasela Adriana Rogen -transformational coach/ speacker- si am inteles de la ea mai multe lucruri insa cel mai important a fost sa inteleg valoarea prezentului.
Cand ne traim viata cu adevarat? Parerea mea este ca o traim doar atunci cand ne concentram asupra prezentului. Am experimentat lucrul asta, mai degraba am ajuns sa-l rectific, recunosc. 🙂
C.R. Pentru fiecare „trait cu adevarat ” inseamna altceva! Dar, ca sa-ti raspund la intrebare, subiectul fiind despre ” prezent” as putea spune ca avem nevoie de 3 pasi ca sa traim cu adevarat :
– Sa ne acceptam neconditionat. Fara nici o dezaprobare, critica sau judecata. Sunt bine exact asa cum sunt. Ca te accepti sau nu esti singura posibilitate de a te experimenta in calatoria miraculoasa numita VIATA.
– Acceptarea de sine neconditionata duce la stima de sine crescuta. Asta e tot ce avem nevoie pentru o viata minunata!
– Stima de sine crescuta iti da voie sa Indraznesti. Îndraznesti : sa cuceresti, sa visezi mare, sa simti ca meriti, sa spui ” Nu”, sa nu te mai sacrifici, sa fii fericit. De ce sunt importanti acesti pasi ? Ca sa devenim AȘI ( Acceptare+Stima de sine +Îndrazneala)
Atunci cand te accepti ca esti bine asa cum esti devi prezent la viata ta si nu te mai duci in „daca” si cu „parca” adica in trecut sau viitor si iluzia mintii! Ex:Daca eram mai slab, mai inalt, daca nu bagam banii in afacerea aia, daca ma maritam cu celalat, daca ajungeam mai devreme , daca traiam in alta tara etc.
Fiind atenta la prezent, mintea mea se ocupa la tot ceea ce se intampla cu adevarat, in acel moment, mintea se linisteste deci indeparteaza depresiile si deziluziile. Cat de mult conteaza sa facem asta ?
C.R. Atunci cand gandurile nu sunt unde se afla corpul fizic, ne aflam in iluzia mintii si acolo e singurul loc cu suferinta! Adica mintea este un producator de scenarii gen Bollywood. Sa fii atent la prezent inseamna sa fii constient cat mai mult iar noi nu suntem 95 % prezenti ci robotei. Suntem fiecare in obisnuintele lui.
La nivel subconstient mergem, conducem, respiram, țipam, ne enervam, mancam etc. Cand suntem prezenti acceptam momentul cu ce contine el chiar daca ne place sau nu. Si atunci mintea nu-ti mai poate spune ca trebuia sa fie altfel, ca trebuia sa fii in alta parte samd. Asteptarile si filmul din mintea noastra ne impiedica sa fim fericiti si inpliniti pentru ca orice faci nu e destul de bine in asteptarile imaginate.
In prezent traim cu totii pe fuga, conexiunea noastra fiind atasata la alte surse, mai putin la cea esentiala, prezenta noastra traita constient si atent. Recunosc, si eu, prin prisma meseriei, imi traiesc cateodata viata virtual. Cum ne obisnuim sa ne trezim din aceasta proiectie, sa nu ne lipseasaca viata traita?
C.R. Trezirea e un proces complex dar mult mai simplu decat iti imaginezi. Conexiunea noastra falsa este la vocile din noi inregistrate din patru surse adoptate si anume: 9 luni in burtica unde primim hormonii mamei de stres sau suparare, 6 ani educatia de la parinti, 18 ani de scoala, restul de la societate.
Noi credem ca informatiile inregistrate sunt de la noi si sunt bune pentru noi , dar nu sunt. Asta este mintea logica.
Mai avem mintea intuitiva care este vocea inimii unde este maretia unicitatii noastre si care nu ne critica, nu ne da suferinta ci te ajuta sa gasesti sensul adevarat al vietii. Sensul vietii este sa faci doar ce te bucura cel mai tare! Pentru asta te experimentezi in diferite situatii ca sa vezi ce iti place si ce nu . Apoi sa ai intelepciunea sa repeti doar ce iti place.
Ti se pare ca ne construim mai putine amintiri?
C.R. Amintirile sunt doar modul in care sa nu mai repetam experiente neplacute. Dar tot ce a fost dureros ar trebui sa le lasam acolo unde s-au intamplat si noi sa fim doar prezenti cu bucurie la viata noastra.
Cat de mult conteaza “prezentul” intr-o relatie?
C.R. Daca ai inteles ce inseamna a fi prezent inseamna ca ai vindecat durerea trecutului , te-ai eliberat de vocile care nu sunt ale tale si esti curios ca un copil la ce vrei sa mai experimentezi. Ca o relatie sa functioneze cu adevarat avem nevoie fiecare dintre noi sa ne vindecam ranile, sa devenim echilibrati emotional ca sa atragem un partener echilibrat emotional. Abia atunci putem vorbi de o relatie frumoasa. Altfel construim relatii toxice emotional in care devenim dependenti de otrava ranilor nostre alimentate de partener si credem ca-l iubim. Prezentul in relatie inseamna sa nu mai aducem neiubirea de sine sau sa cautam salvarea in atentia celuilat. De obicei intr-o relatie cautam cu disperare ce nu ne dam noi singuri si ar trebui: Iubire neconditionata, Validare, Complimente, Acceptare, Atentie. Daca tu esti prezent intelegi ca doar tu poti sa-ti dai autentic aceste lucruri si vei atrage un partener potrivit, nu din frica de singuratate si cu asteptari cat casa.
Iubiti-va ca sa permiteti celorlati sa va iubeasca!
CERASELA ADRIANA ROGEN (transformational coach/ speacker)