Noi, cei din generatia mea, am crescut cu filmele inegalabilei Elisabeth Taylor, cu frumusetea Catherinei Deneuve pentru care timpul pare ca sta pe loc și am admirat atitudinea Sophiei Loren arătând divin în splendidele outfit-uri pe care le purta in filmele ei.
Eu personal am admirat intodeauna casele de moda care au inspirat generatii dupa generatii. Milioane de femei in ultimul secol au urmarit case de moda precum Christian Dior impreuna cu Frederick Castet, considerat magicianul blanurilor si surorile Fendi care au adus styling-ul inovativ si in lumea blanurilor.
Incepand cu 1900, an dupa an, aceasta moda a atras atentia si a crescut inspirand celebrii creatori de moda pana in anii ’80 cand au atins apogeul cu creatiile lor.
Frederick Castet, Head of Dior’s Fur Division, după povestirile contemporanilor săi, nu se gândea de două ori înainte de a vopsi o blana de chinchilla albastru electric sau verde. În acele vremuri fabuloase se putea folosi blana celor mai rare animale: leopard, pantera, ocelo sau chiar tigru. Astazi noi suntem atenti cu mediul si ca atare nu se mai folosesc decat blanurile produse decat de crescatorii specializate.
Această popularitate si inovatie nebună a blanurilor poate fi atribuită în întregime lui Frederick Castet, care a semnat inițial un contract cu Marcel Boussac, primul proprietar al casei Christian Dior, și în conformitate cu acel contract, el a primit chiar si o redevență (renta) pe toată durata vieții pentru orice model de blana cu brandul Dior, indiferent cine o va proiecta pe viitor.
Insa, revenind in vremurile noastre, vanzarea de blanuri naturale a crescut in constiinta, semn ca femeile din intreaga lume chiar si din Romania devin din ce in ce mai pasionate de acest lux insa, ce-i drept, cumpatat, alegand sa-si completeze garderoba cu piese speciale si mai ales de calitate.
Blanurile naturale sunt spectaculoase, rafinate, emblema luxului.
Fiind o iubitoare de moda dar si de informatie, curioasa de felul meu despre aceasta tendinta am intrebat-o pe Mirela Sartore Tanasin care se ocupa de linia Luminori Made to Measure din Romania, mai multe lucruri. Mirela, este buyer si consultant pentru piața de moda din România inca din 2008, cand s-a intors in tara pentru aceasta lume fascinanta a modei. Asa cum mi-a povestit tot ce a învățat despre aceasta lume știe de la un expert in domeniu, care face achiziții la nivel internațional, de la cele mai mari case de moda pentru piețe de desfacere diverse, de la Italia la Ucraina și de la America la Asia: “Ce am învățat și respect cu sfințenie in tot acesti ani este că fiecare casă de modă face propuneri de look, însă, nu tot ce este propus poate fi aplicat întocmai pe piața pentru care cumperi, așadar, cunoașterea este esențială. Este vital să cunoști piața pentru care cumperi și totodată, să respecți guideline-urile principale ale brandurilor”, ne împărtășește aceasta. (sursa declartie www.elacraciun.ro)
Mirela m-a invitat sa discutam in magazinul LUMINORI, unde m-a surprins cu una dintre cele mai frumoase piese.
Si nu a fost una oarecare ci o blana cu istore… am crezut ca nu vad bine si anume blana din poza inramata!
O opera de arta plina de amintiri care a parcurs cei mai frumosi ani purtatoarei! O haină încarcata de istorie, cu o poveste si un parcurs fabulos. 1958 este anul in care aceasta piesa vestimentara a fost creată. Exact este aceeasi blana in imagini, diferenta facand-o cei peste 60 de ani! I M P E C A B I L A!!!!
Am purtat-o parca cu frica pe umeri, respectandu-i anii insa Mirela m-a relaxat, spunandu-mi ca atata timp cat ii oferi ingrijirea adecvata, o blana poate sa dureze chiar si 100 de ani asa ca nu am avut de ce sa-mi fac griji.
Aceasta creatie unica, o blana de vizon cu o istorie m-a transpus in acele vremuri.
Am fost pur si simplu uimita sa constat cat de mult conteaza intretinerea unei astfel de piese. O haina de blana are un ritual de intretinere pentru a se mentine in timp, iar SPA-ul este obligatoriu o dată pe an (in general in luna aprilie, pentru ca urmează sa stea in dressing), asta ca sa mentii o piesa de calitatae in dressing-ul tau iar mostenitoarele tale sa se bucure de existenta ei in timp.
Ca investitie, din punctul meu de vedere, atunci cand te decizi sa iti cumperi o astfel de blana este ca si atunci cand vrei sa achizitionezi un tablou al unui pictor celebru. Dureaza in timp daca alegi bine, valoarea ei nu va fi depreciata, din contra, poate fi apreciata ca piesa de arta in viitor! Iar exemplarul Christian Dior pe care l-am purtat pe umeri mi-a demonstrat-o!
La LUMINORI, mi-au fost explicate diferentele si tipurile de blanuri, modul de lucru dar si faptul ca blana este o sursa regenerabila si mai ales biodegradabila, lucruri care pentru mine conteaza. Te anunt pe aceasta cale ca imi voi achizitiona o blana made to measure stil retro pentru aceste timpuri moderne, iar voua va promit ca voi reveni cu noua achizite, aici, pe blog, cat de curand si am sa pozez cateva modele Luminori, pentru ca, nu-i asa? Gusturile nu se discuta doar se apreciaza!
Pana atunci va las sa va delectati cu o alta imagine in care zambetul Reginei se contopeste cu ziua de astazi! 1 DECEMBRIE … La multi ani, Romania!
Geanina Ilies.
sursa: vinvoy.com elacraciun.ro bucurestiivechisinoi.ro