Simina Filat… sau cum talentul capata culori si forme unice
URCATA
Cum purtăm corect şi comod, gențile!
11 iulie 2017
impletitura par
Vara, soare, impletituri lejere!
19 iulie 2017

Simina Filat… sau cum talentul capata culori si forme unice

1K1A3928-Edit

Nu mai este un secret ca astazi, tinerii designeri se lupta oarecum cu lipsa bazei materiale, creativitatea si talentul lor nefiind, mereu de ajuns, pentru a putea duce la bun sfarsit un proiect indraznet, cum este, de exemplu, RUUMY – cel al talentatei Simina Filat, studenta a facultatii de arte Bucuresti – UNarte. Acest interesant proiect a fost prezentat saptamana aceasta in cadrul unei expozitii cu iz stilistic.

IMG_1360

 

IMG_0990
Insa Sinina Filat a reusit sa imbine talentul, creativitatea si bunul gust, astfel nascandu-se proiectul RUUMY, un alt concept al designului, a reusit sa creeze ceva inedit, folosind materiale fine si o paleta de culori extrem de bine gandita.
Stilul pe care Simina Filat il adopta, este unul deosebit, arta fiind prezenta in cel mai pur mod al ei. Creeaza genti unice, multifunctionale, comode si mai mult decat atat, extrem de frumoase si practice. Ca exemplu, panoul creat din bucati de piele, care se pot transforma atat intr-o geanta cat si intr-o rochie, rucsac, trench. Simina a creat si o comunitate, din care faci parte daca detii cel putin un accesoriu din colectie. Membrii comunitatii pot face schimb intre ei, pentru a-si crea tinuta dorita. (Detalii in video).

 

1K1A3855-Edit

 

1K1A3859-Edit

 

1K1A3871-Edit

 

1K1A3902-Edit

 

1K1A3928-Edit

Incurajez tinerii designeri care studiaza si care se implica in astfel de proiecte pe cat de indraznete, pe atat de interesante. Mi-as dori sa fie mult mai mediatizati, ei sunt creatori de frumos iar frumosul va fi mereu, la moda 🙂

 

„RUUMY” (autor SIMINA FILAT) este una dintre acele lucrări de design, care reaşează modul de a gândi în formele „postinternet culture”, o paradigmă care îşi asumă centralitatea reţelelor şi noilor medii de comunicare, dar şi circulaţia obiectelor, în forma lor concomitent fizică, de reprezentare digitală, Augmented Reality dar mai ales culturală.

Vorbim aici, de un tip de civilizaţie cu alt limbaj, altă estetică, alt tip de funcţionalitate.

Acest lucru presupune o importantă revoluţie interioară, un salt calitativ, prin care designerul reformulează relaţia cu misiunea, societatea, lumea obiectuală.

Ceea ce caracterizează cultura acestui moment, este modul în care noi, oamenii învăţăm din mers să ne reformulăm modul de a înţelege materialitatea, sensul şi vitalitatea lucrurilor în viaţa noastră, noul vocabular, care se descrie, într-o nouă economie a sensurilor.

Simina FILAT percepe noua civilizaţie ca un mediu firesc (nimic forţat sau speculativ), internetul ca pe o stare naturală, în care obiectul este adus în lume, implicit cu conştiinţa existenţei sale în reţelele în care există, de la concepție și producție la difuzare, până la efectele culturale pe care le generează.

Partea extrem de valoroasă a acestui proiect, este că obiectul rămâne obiect, dar se manifestă în spaţii şi medii diverse, de la simplul statut de obiect comercial, la comunităţi inteligente sau emoţionale, restrânse sau globale, până la noi medii de socializare sau viziuni creative de design post internet.

Este o lume a comunităţilor create prin şi de relaţia cu mediul online, care presupune un design cu altă viziune, un soi de „Augmented Design”,

Proiectul Siminei Filat răspunde complex la această provocare, creând nu un obiect, ci un „CEVA”, care reaşează, nu doar formele materiale de exprimare obiectuală pe alte coordonate, ci mai ales formele uluitoare de abordare a acestei noi paradigme, a aceste ERE.

 

Astfel, conceptul său depăşeşte delimitările profesionale de design, şi se situează dincolo de ceea ce ar însemna designul vestimentar, designul de obiect, designul de interior, sau alte domenii ale designului: devine un NOU MEDIU complex, care permite un număr infinit de utilizări, în care fiecare utilizator se poate manifesta creativ, prin unicitatea alegerilor.

 

Designer Dr Ioana Sanda AVRAM

1 Comment

  1. MissGrey spune:

    Absolut interesante si ata de inovatoare aceste accesorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *